• Christianborg, det nye landdistrikt?

  Læste for nyligt, at Center for Landdistriksforskning mister sin bevilling ud fra det argument, at alle “midler inden for Landdistriktspuljen skal konkurrenceudsættes”, som erhvervsminister Brian Mikkelsen udtrykker det. Læs om nyheden og link til udtalelsen her:

  Center mister bevilling (JV Artikel 30.jan)

  Jeg synes det er ærgerligt. Dels, fordi en stor mænge viden går tabt, hvis centreret ikke har mulighed for at drive forskning som det gør nu, og dels fordi det giver utrolig god mening at have et center for landdistrikter, i et ja, landdistrikt.

  Imorgen, mandag, er der stor landdistriktskonference på Christiansborg. Temaet er spændende og aktuelt – fremtidssikring af det frivillige foreningsliv. Omdrejningspunktet er andelstanken. Idéen om at lave forpligtende fællesskaber som en måde, hvorpå de frivillige foreninger også trives fremover, kan jeg kun bifalde. Foreningslivet spiller en afgørende rolle for det gode liv i landdistrikterne. Men samtidig fandt jeg mig enig i en kommentar om konferencen på Facebook, hvor en person spurgte, hvorfor en landdistriktskonference holdes på Christiansborg og ikke i et landdistrikt!? For det er da et reelt spørgsmål. Lidt ligesom hvorfor et center, der forsker i landdistrikter ikke nødvendigvis bør placeres i et landdistrikt, eller hvad mere er, på et fakultet, som besidder stor (naturligvis akkumeleret gennem tiden) viden inden for området.

  Jeg tror grunden til konferencens placering er ren praktisk: der deltager mange Christiansborg politikere og af den grund kan den nære placering for dem betyde, at flest mulige politikere dukker op til debatten. På den anden side, kan den geografiske placering også betyde, at dem som til daglig er berørt af de politiske beslutninger på Christiansborg og for hvem temaet ikke bare er en politisk objektiv diskussion, men derimod virkeligheden, ikke møder op, pga. den lange rejsetid. Jeg har ikke set om arrangørerne har svaret på kritikken og det er heller ikke fordi jeg leger Djævlens Advokat. Jeg er selv af den holdning, at Danmark er så lille et land, at rejser på tværs af landet tager ingen tid. Men når landdistrikt nu er titlen på konferencen, ville det da give mening at den blev holdt i et landdistrikt. For lige at provokere mere, er det vel også lokalbefolkningen, der skal fremtidssikre foreningslivet og ikke politikerne. Så det burde vel foregå på deres hjemmebane.

  Bare lige mine tanker… Jeg glæder mig til at høre hvordan konferencen forløber. Kender flere der er afsted:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*