• Tiltrækning af højtuddannede

  Idag skal jeg til karrieremesse på Esbjerg Conference Hotel. Jeg glæder mig til at lære en masse nye virksomheder at kende og tage en snak om, hvad jeg kan bidrage med som antropolog og hvilken karrierevej, der mon er mulig for mig.

  Jeg har allerede andetsted på siden, skrevet om Esbjerg som Danmarks EnergiMetropol og med store virksomheder som Maersk Oil, Vattenfall, Dong Energi og mange, mange flere, har denne del af Danmark gode vilkår når det kommer til at tiltrække højtuddannede medarbejdere.

  Det er ellers et velkendt problem. Det at kommuner langt fra de større byer har svært ved at få ansat de rigtige medarbejdere. Jeg har, sammen med en masse andre ledige akademikere, bl.a. været inviteret til et besøg i vestjyske kommuner, hvor formålet var at vi fik en indblik i de karrieremuligheder lige præcis den del af Danmark tilbyder. Et rigtigt godt initiativ. Men virksomhedsbesøg bør aldrig stå alene. Får man tilbudt en stilling langt fra hvor man faktisk bor, er der mange andre faktorer, som skal være formidlet:

  • Hvad med min partner – hvad kan hun/han arbejde med?
  • Hvad med plads i daginstitution/skole
  • Hvad er der af fritidsaktiviteter?

  Listen er ikke fuldendt. Min pointe er nemlig, at vil kommuner og virksomheder på charmeoffensiv i de større byer, vil det mest ideelle være at tale med de potentielle fremtidige borgere/medarbejdere:

  • Hvad er de i tvivl om?
  • Hvilke behov har de udover det spændende arbejde?
  • Hvad skal der være af kulturelle tilbud i nærheden?
  • Hvordan bydes nye borgere/medarbejdere velkommen?

  Og når nogle så er flyttet dertil, så følg op på deres nye tilværelse, fx:

  • Var der noget de savnede, da de ankom?
  • Er alt praktisk forløbet godt?

  Dermed inddrages borgerne/medarbejderne i den store beslutning om at flytte til et helt nyt område, hvor de måske ikke i forvejen har nogle sociale relationer, såsom familiemedlemmer og venner. Og dermed mener jeg, at der vil være en større chance for at fastholde tilflytterne.

  Det skal lige til slut nævnes, at Esbjerg Erhvervsudvikling både skriver om hvad man kan arbejde med i området og beskriver mulighederne, der ligger uden for arbejdslivet. Og det er godt. For jeg tror på, at meget af diskussionen om Udkantsdanmark handler om uvidenhed.

   

  Mine oplevelser på karrieremessen skal jeg nok skrive om bagefter!

   

   

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*